Bulletin # 152

Posted by: Editorial Committee  :  Category: News & Articles

Bulletin 152 November 2017

Με τις θερμότερες ευχές μας για τα Χριστούγενα και την Πρωτοχρονιά
Αλέκος & Κατερίνα

https://www.youtube.com/watch?v=lb0LPi7CLM8

ΨΑΛΛΕΙ Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

 

Το θαύμα του Μαϊάμι και η ελληνική εκπαιδευτική ουτοπία *
04/11/2017 09:01Μιχαηλίδης Νίκος
Πριν από μερικούς μήνες είχα την τύχη να επισκεφθώ ένα δημόσιο αμερικανικό σχολείο στο Μαϊάμι της πολιτείας Φλόριντα των ΗΠΑ. Δεν ήταν ένα συνηθισμένο δημόσιο σχολείο αλλά ένα ελληνικό charter school. Πρόκειται για δημόσιο σχολείο τα οποίο όμως έχει την ευελιξία να μπορεί να διαμορφώνει σε σημαντικό βαθμό το πρόγραμμα διδασκαλίας του. Το σχολείο ονομάζεται Archimedean Academy: a Conservatory for Mathematics and the Greek Language. Η εκπαιδευτική του φιλοσοφία και πρακτική στηρίζεται στη συνδυασμένη διδασκαλία των μαθηματικών και της ελληνικής γλώσσας. Μέσα σε λίγα χρόνια λειτουργίας το σχολείο κατάφερε να κερδίσει μια θέση μεταξύ των κορυφαίων εκπαιδευτηρίων, δημόσιων και ιδιωτικών, στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι μαθητές είναι μη ελληνικής καταγωγής και παιδιά φτωχών οικογενειών από υποβαθμισμένες περιοχές του Μαϊάμι. Οι απόφοιτοι του σχολείου γίνονται κάθε χρόνο δεκτοί σε κορυφαία πανεπιστήμια όπως Princeton, Harvard, Yale, Duke κ.α. ενώ μιλούν πλέον πολύ καλά ελληνικά, αγαπούν την ελληνική παιδεία και την Ελλάδα. Πως όμως άρχισε αυτό το επιτυχές εκπαιδευτικό πείραμα;

Ο Μικρασιάτης οραματιστής

Η ιδέα και η πρωτοβουλία για την ίδρυση ελληνικού σχολείου στο Μαϊάμι ξεκίνησε από τον Γιάννη Χαραλαμπίδη. Παιδί προφύγων από την Προύσα της Μικράς Ασίας, γεννημένος στην πόλη Συρακούσες της πολιτείας Νέας Υόρκης, ο Χαραλαμπίδης επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα το 1954. Αυτή η επίσκεψη επηρέασε βαθύτατα την συνείδησή του, όπως συγκινημένος μου ανέφερε ο γιος του Αλέκος. Από την Νέα Υόρκη μετακόμισαν οικογενειακώς στο Μαϊάμι όπου εκεί ο Χαραλαμπίδης γνώρισε την μέλλουσα συζυγό του, η οποία είχε διαφύγει από την Κούβα του Κάστρο το 1959. Όταν την δεκαετία του 1970 απέκτησε πλέον δύο παιδιά, ο Χαραλαμπίδης άρχισε να αντιμετωπίζει το γνωστό δίλημμα που αντιμετώπιζαν πολλοί μετανάστες Έλληνες γονείς στις ΗΠΑ. Η λειτουργία του ελληνικού σχολείου το σαββατοκύριακο θα ήταν αρκετή για να μάθουν τα παιδιά την ελληνική γλώσσα; Μετά από μια εξαντλητική εβδομάδα μαθημάτων στο αμερικανικό σχολείο αρκετά παιδιά μεταναστών δεν επιθυμούσαν να αφιερώσουν το σαββατοκύριακό τους για να μάθουν ελληνικά. Προτιμούσαν να ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες. Έτσι πολλά από αυτά τα παιδιά σταδιακά αποκόπηκαν από τις ελληνικές τους ρίζες. Για αυτό άλλωστε ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινότητας του Μαϊάμι δεν μιλά πλέον ελληνικά.

Ο Χαραλαμπίδης συνειδητοποίησε ότι η λύση στο πρόβλημα της διατήρησης της ελληνικής γλώσσας στις ΗΠΑ θα ήταν η δημιουργία σχολείων που θα παρείχαν και διδασκαλία της ελληνικής, ανάμεσα και σε άλλες γλώσσες, ώστε αυτό να μην θεωρείται βάρος για τους μαθητές, αλλά μια φυσιολογική εκπαιδευτική διαδικασία. Έτσι από την δεκαετία του 1970 άρχισε να κάνει προσπάθειες για την δημιουργία ενός τέτοιου σχολείου. Προσπάθησε αρχικά να πείσει τις ηγεσίες των παραδοσιακών ελληνοαμερικανικών θεσμών για την χρησιμότητα του σχολείου χωρίς όμως καμμία ανταπόκριση. Μετά από πολυετείς προσπάθειες και απορρίψεις κατάφερε να συγκροτήσει μια επιτροπή για την ίδρυση ενός ελληνικου σχολείου στο Μαϊάμι. Όμως, λόγω του περιορισμένου αριθμού Ελλήνων, έπρεπε να σκεφτεί τρόπους ώστε το σχολείο να είναι ελκυστικό και για μη Έλληνες της περιοχής.

Η λύση προέκυψε όταν γνώρισε τον Έλληνα καθηγητή μαθηματικών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, Γεώργιο Καυκούλη. Ο τελευταίος, βλέποντας τις αδυναμίες των αμερικανών φοιτητών του στο πανεπιστήμιο, πίστευε πως τα αμερικανικά δημόσια σχολεία έπρεπε να ενισχύσουν την διδασκαλία των μαθηματικών. Αν ένα σχολείο ήταν καλό στη διδασκαλία των μαθηματικών τότε όλο και περισσότεροι γονείς θα ήθελαν να στείλουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε αυτό. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα το υπό ίδρυση ελληνικό σχολείο να εστιάζει στη συνδυασμένη διδασκαλία μαθηματικών και ελληνικών.
Εν τω μεταξύ το σχολείο του σαββατοκύριακου που διαχειριζόταν η εκκλησία είχε οδηγηθεί σε πλήρη παρακμή μιας και ελάχιστα παιδιά συμμετείχαν. Έτσι ο Χαραλαμπίδης, επιθυμώντας να ενισχύσει και την τοπική ελληνορθόδοξη εκκλησία, ζήτησε το νέο σχολείο να στεγαστεί καταρχήν στις εγκαταστάσεις της. Έτσι η εκκλησία θα αύξανε τα έσοδά της από ενοίκια αλλά και θα ενισχυόταν από την αυξημένη συμμετοχή νέων μαθητών. Δυστυχώς όμως η τοπική εκκλησιαστική επιτροπή απέρριψε το αίτημα του. Οι σχολικές τάξεις της εκκλησίας παρέμειναν άδειες και σκονισμένες…

Εκπαιδευτικό θαύμα

Παρά τις αντιξοότητες το σχολείο άρχισε να λειτουργεί το 2002 στον δεύτερο όροφο ενός παλιού κτηρίου όπου πριν στεγάζονταν γραφεία. Είχε μόνο 60 μαθητές από το νηπιαγωγείο μέχρι και την δεύτερη τάξη του δημοτικού. Από το δεύτερο έτος της λειτουργίας του το σχολείο ήταν μεταξύ των πιο επιτυχημένων της Φλόριντα στη διδασκαλία των μαθηματικών. Έτσι η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα και ο αριθμός των γονέων που επιθυμούσαν να εγγράψουν τα παιδιά τους εκτινάχθηκε. Υπό την ηγεσία και καθοδήγηση του μαθηματικού Καυκούλη, το σχολείο έγινε γρήγορα ένα περιζήτητο εκπαιδευτικό κέντρο. Κάθε χρόνο επεκτεινόταν και έφτασε σήμερα να διαθέτει ολοκληρωμένες τάξεις από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο. Οι γονείς επιθυμούν να στέλνουν τα παιδιά τους εκεί γιατί γνωρίζουν ότι θα μάθουν καλά μαθηματικά και θα έχουν μια επιτυχή σταδιοδρομία στις επιστήμες και σε ότι άλλο επιλέξουν να κάνουν. Λιγότερο από το 10% των μαθητών του είναι ελληνικής καταγωγής. Οι περισσότεροι μαθητές προέρχονται από μη προνομιούχες ομάδες και φτωχές οικογένειες ακόμα και πρόσφατων μεταναστών από διάφορα μέρη του κόσμου. Κεντρική επιδίωξη του σχολείου είναι η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης μέσω της διδασκαλίας μαθηματικών (στα ελληνικά και αγγλικά), της ελληνικής γλώσσας αλλά και της φιλοσοφίας. Επιπλέον διδάσκονται για δυόμιση ώρες την ημέρα και διάφορα μαθήματα στα ελληνικά. Έτσι οι μαθητές αποκτούν πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού.

Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω διδασκαλία μαθηματικών στα ελληνικά σε τάξη του γυμνασίου. Ο καθηγητής ήταν από την Ελλάδα ενώ στη συγκεκριμένη τάξη δεν υπήρχε ούτε ένας μαθητής ελληνικής καταγωγής. Ήταν συγκινητικό να παρακολουθεί κανείς τα παιδιά να απαντούν στις ερωτήσεις του καθηγητής τους στα ελληνικά και μάλιστα σε ζητήματα περίπλοκων μαθηματικών θεωρημάτων. Όμως η έκπληξη δεν σταματά στα μαθηματικά. Κατά την διάρκεια του μαθήματος της γυμναστικής διδάσκονται, ανάμεσα στα άλλα, ελληνικά τραγούδια και χοροί. Μια πληθώρα μαθητών από διαφορετικές κουλτούρες πιάνονται χέρι χέρι, χορεύουν και τραγουδούν στα ελληνικά!
Σήμερα το σχολείο έχει 1200 μαθητές από την πρώτη δημοτικού μέχρι την τρίτη λυκείου, ενώ λόγω της φήμης και της αποτελεσματικότητάς του έχει και μακρά λίστα αναμονής μαθητών που επιθυμούν να εγγραφούν. Πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το ελληνικό υπουργείο παιδείας χρηματοδοτούσε την αποστολή είκοσι δύο δασκάλων. Σήμερα είναι λιγότεροι από πέντε. Παρόλα αυτά το πρόγραμμα ελληνομάθειας έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Επιπλέον το σχολείο έχει λάβει πολλές και σημαντικές διακρίσεις και αναγνωρίσεις από αμερικανικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες και οργανισμούς.

Από το 2003 μέχρι και σήμερα το δημοτικό σχολείο βαθμολογείται από την αρμόδια κρατική επιτροπή είτε ως πρώτο, δεύτερο ή τρίτο στην περιοχή του Μαϊάμι. Το σχολείο συνολικά βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων σχολείων στην πολιτεία της Φλόριντα, ο πληθυσμός της οποίας είναι 18.000.000. Σε σχετική λίστα που δημοσίευσε η εφημερίδα Washington Post, το λύκειο του ελληνικού σχολείου του Μαϊάμι κατατάσσεται μεταξύ των 20 κορυφαίων λυκείων, δημοσίων και ιδιωτικών, των ΗΠΑ. Οι μαθητές του έχουν κερδίσει πολλές διακρίσεις σε μαθηματικούς και επιστημονικούς διαγωνισμούς σε ολόκληρη την πολιτεία, ενώ το σχολείο έχει κερδίσει αναγνωρίσεις και διακρίσεις από το υπουργείο παιδείας των ΗΠΑ. Το 2015, σχεδόν το 22% των αποφοίτων του λυκείου έγιναν δεκτοί στα δέκα κορυφαία ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια των ΗΠΑ ξεπερνώντας ακόμα και τα ιδιωτικά σχολεία της πολιτείας. Επιπλέον το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων εισάγεται σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας. Πρόσφατα το σχολείο έλαβε μια ειδική αναγνώριση από τον αρμόδιο οργανισμό SACS (Southern Association of Colleges and Schools) που του επιτρέπει να ανοίξει αναγνωρισμένα παραρτήματα σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ! Αυτή η αναγνώριση αυξάνει την φήμη και την αξιοπιστία του σχολείου μεταξύ των πανεπιστημίων της χώρας αλλά και μεταξύ των γονέων. Η εκπαιδευτική του λειτουργία παράγει χιλιάδες νέους, μορφωμένους αμερικανούς φιλέλληνες οι οποίοι γίνονται παραγωγικά μέλη της αμερικανικής κοινωνίας. Τα οφέλη για τους Έλληνες και την Ελλάδα είναι προφανή…

Η ελληνική παιδεία ως διεθνές αγαθό

Όλοι οι εμπλεκόμενοι κερδίζουν από την ύπαρξη αυτού του μοναδικού εκπαιδευτικού ιδρύματος το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση και για την ανάληψη παρόμοιων ελληνικών πρωτοβουλίων στα Βαλκάνια, στην ανατολική Μεσόγειο και στον παρευξείνιο χώρο. Με την συνεργασία επαγγελματιών της ιδιωτικής εκπαίδευσης και την στήριξη της πολιτείας, είναι εφικτή η ίδρυση ενός δικτύου ελληνικών εκπαιδευτηρίων σε διάφορες χώρες. Προσαρμόζοντας το μοντέλο του ελληνικού σχολείου του Μαϊάμι στα δεδομένα της περιοχής μας, τα σχολεία αυτά μπορούν να γίνουν brand names που θα έλκουν χιλιάδες μαθητές. Μέσα από την εκπαίδευση μπορούμε σε λίγα χρόνια να δημιουργήσουμε παραγωγικούς, κοσμοπολίτικους και φιλικούς σε εμάς πληθυσμούς που μιλούν και ελληνικά. Η εκπαίδευση είναι μια επένδυση με μεγάλο εύρος που αποδίδει πολλαπλά και σε βάθος χρόνου. Δεν είναι σαν τις τράπεζες που όταν καταρρέουν και αποσύρονται παύει και η όποια επιρροή… Η παιδεία μας ακολουθεί μέχρι το τέλος της ζωής μας. Πρόκειται για μια «ρεαλιστική ουτοπία», αρκεί να την πιστέψουμε και να δουλέψουμε με πάθος. Άλλωστε και ο μικρασιάτης Γιάννης Χαραλαμπίδης ξεκίνησε ολομόναχος και είχε απέναντί του πολλούς. Όμως νίκησε. Αν ζούσε σήμερα θα ήταν υπερήφανος για το σχολείο των ονείρων του. Το παράδειγμα και η οραματική του διάθεση αποτελούν έμπνευση για όσους αγαπούν την ελληνική παιδεία και πιστεύουν στη διεθνοποίησή της.

*
Ο Νίκος Κ. Μιχαηλίδης είναι διδάκτορας ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου

EDITORiIAL COMMENT
The above article cites another example of a very successful Greek Charter School, which is a public school; this one is operated in the State of Florida. We remind our readers the case of the Odyssey Charter School of Wilmington, DE (OCS), which we presented through the columns of the Bulletin in detail only a few months ago (Report Card of a Greek School in America, issue No. 148, June 2017). These examples, in our view, portend most significant strides forward for the Hellenic education in USA, tormented for a long time by intractable problems. The charter schools in question have demonstrated a remarkable ability to undertake strategic initiatives that led to well documented academic achievements of their students, to wit substantially superior than the standards required by their respective State Departments of Education. In the critical area of finances, they have mastered stability over a long period of operation, which allowed their growth, not only in quality of scholarly output but also structurally and quantitatively. Tangible example is the OCS of Wilmington that opened with a couple of kindergarten and elementary school classes and in a course of ten years assumed the role of a model triple school (Prmary, Middle, High School) in the State with 1500 matriculated pupils, a “queue” of over 1200 waiting at the door for admission, and with an enviable 34-acre campus and facilities. As to the scope and value of the Hellenic Studies offered by Greek Charter schools, contrary to the concern expressed by some circles in the community that these schools necessarily would lead to a dilution of the Greek ethnicity in the USA, quite the opposite has occurred. The teaching and learning of the Greek language and the transmission of the Hellenic Heritage to the younger generation are being conducted with such care and in such depth that result in a conscious durable assimilation, surprisingly imparted to both students of Greek origin and all others, irrespective of their ethnic origin or creed. Indeed, it is not too early or premature for the Greek community to set its planning sights higher now to the endeavor of imparting (or re-imparting) Hellenic education in American Paideia systemically. The value of Hellenic education has been already appreciated as a true gift in many lands around the world. The Russian Federation in order to empower its society with the knowledge of the Greek language and Culture, effective this year 2017, has made the learning of the Greek language as a second foreign language a national education must. In China, it has become known that at least 15 universities have introduced intensive Hellenic Studies.
The bright future of Hellenic Education in the USA is ensured by the solid underpinning of the curricula and programs of schools such as the Archimedean Academy and the Odyssey Charter School by partnerships with universities which offer expert guidance. The OCS particularly receives such guidance jointly from the Aristotle University of Thessaloniki (see Message of the Rector in Bulletin No. 151, October 2017), the Universities of Delaware, Patras, Stony Brook, Queens College as well as the Department of Education of the State of Delaware. These collaborative interactions involve development and refinement of curricula pre-K -12, didactic content, special summer courses, continuation education for teachers of Greek, publication of manuals, linguistics, pedagogy research, etc
The expansion of such Greek schools to every State of the Union beyond Delaware, Florida, New York that already have them, would be a most commendable feat signifying a benevolent educational transformation embracing the entire country with the widest possible socioeconomic impact. The pioneer engineers who strive with principled enthusiasm to bring about the transformation are plain but visionary immigrants from Greece (proving themselves to be real nobility of their country) and their progeny. We all owe them our sincere and huge gratitude for what they have offered to the country.
CJE
———————————————————

Με αυξανόμενο παροξυσμό παρανοϊκής εξαλλοσύνης κατά της Ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας αλλά και εξάλειψης παντός Ελληνικού και Χριστιανικού καταλοίπου άπό την επικράτειά τους, εκ μέρους της ηγεσίας και εκπροσώπων της κοινής γνώμης στην γειτονική της Ελλάδος Τουρκία,είναι πράγματι πρωτόγνωρο και εξόχως ενδιαφέρον το ακόλουθο άρθρο που αφιέρωσε στα μνημεία της Κωνσταντινούπολης Τούρκος δημοσιογράφος. Μας το υπέδειξαν αναγνώστες μας. Ας το προσέξουμε για να διαπιστώσουμε στη συνέχεια αν πρόκειται για προάγγελο μεταβολής νοοτροπίας που θα ήταν ευπρόσδεκτη ή απλώς για μεμονωμένη γνώμη χωρίς αντίκρυσμα στην Τουρκική πραγματικότητα
Ιδού το άρθρο:

ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΟΒΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ «ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ» ΣΤΟ…ΒΥΖΑΝΤΙΟ!!!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ • 30 ΟΚΤ. 2017

152B

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Με ένα πραγματικά καταπληκτικό άρθρο ο Τούρκος αρθογράφος της εφημερίδας Sabah, Hasan Bülent Kahraman, αφού κάνει μια μακρά περιγραφή της μεγάλης βυζαντινής κληρονομιάς της Κωνσταντινούπολης, ζητεί με ξεκάθαρο τρόπο την επαναφορά και αναβίωση αυτής της κληρονομιάς που σήμερα είναι καλυμμένη κάτω από τους μουσουλμανικούς σοβάδες που καλύπτουν τους τοίχους των εκκλησιών που έγιναν τζαμιά.
Ο Hasan Kahraman αρχίζει το άρθρο του κάνοντας εκτενή αναφορά στην μονή του Παντοκράτορος και στην εκκλησία της Παμμακάριστου που σήμερα είναι το Fethiye τζαμί. Ενώ το βυζαντινό αυτό περίτεχνο κτίσμα πριν από 20 χρόνια ανακηρύχτηκε από την UNESCO σαν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, ο Kahraman κατηγορεί τις τουρκικές πολιτιστικές

152c

αρχές ότι δεν έκαναν τίποτα από τότε για να αξιοποιήσουν αυτό το θαυμάσιο βυζαντινό μνημείο με τόσο μεγάλη παγκόσμια προβολή.

152d

 

Σήμερα, όπως παραδέχεται ο Τούρκος αρθογράφος, ζούμε σε μια Κωνσταντινούπολη όπου κυριαρχούν τα ισλαμικά σύμβολα αλλά στο υπόβαθρο αυτής της προαιώνιας πόλης υπάρχει μια τεράστια βυζαντινή πολιτική κληρονομιά, την οποία σκεπάζουν τα σύγχρονα μνημεία και την οποία αγνοούμε. –Που είναι αυτός ο Βυζαντινός πολιτισμός ; αναρωτιέται με θλίψη, -Που είναι το Βυζάντιο ; το οποίο, όπως παραδέχεται, έχει γίνει το αντικείμενο μελέτης για την συμβολή του στον παγκόσμιο πολιτισμό από Ευρωπαίους και Αμερικανικούς, αλλά αγνοείτε σκόπιμα από τους σημερινούς κατοίκους της Πόλης.

152e

Συνεχίζοντας ο Hasan Kahraman στο εκπληκτικό αυτό άρθρο που δείχνει για άλλη μια φορά την ψυχική αναζήτηση των σημερινών Τούρκων στο βυζαντινό παρελθόν πάνω στο οποίο ζουν και κινούνται, κάνει έκκληση στις τουρκικές αρχές να επέμβουν στις εκκλησίες της Παμμακάριστου που είναι Fethiye τζαμί, στο Feneri İsa Camisi και στο Kalenterhane Camisi που είναι η βυζαντινή εκκλησία της Θεοτόκου και να τα μετατρέψουν από τζαμιά σε μουσεία.
Σαν πρώτο σημαντικό βήμα στην ανάδειξη της βυζαντινής πολιτιστικής τους κληρονομιάς, προτείνει να βγάλουν τους σοβάδες που καλύπτουν τους τοίχους αυτών των τζαμιών για να αποκαλυφτούν τα υπέροχα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, βυζαντινά μωσαϊκά που κρύβονται εξ αιτίας της χρήσης αυτών των χωρών σαν τόπους ισλαμικής λατρείας.
Όπως γράφει με χαρακτηριστικό τρόπο, «ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατέλαβε την πόλη και στην συνέχεια κάναμε τις βυζαντινές εκκλησίες τζαμιά, βγάλαμε τις εικόνες και σκεπάσαμε τα ψηφιδωτά καταργώντας έτσι την βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά που επί αιώνες άνθησε στην Κωνσταντινούπολη». Η αναβίωση του Βυζαντίου στην Κωνσταντινούπολη, συμπεραίνει ο Hasan Kahraman, δεν αντιτάσσεται στην ισλαμική παρουσία στην βασιλεύουσα και παράλληλα θα συμβάλλει στην πολιτιστική ανάδειξη και παγκόσμια προβολή της Πόλης
Αυτά τα καταπληκτικά από ένα επώνυμο Τούρκο αρθρογράφο! Εμείς που βρισκόμαστε ;
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος www.nikosxeiladakis.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Φέρεται εις γνώσιν των μελών του Ελληνικού Συνδέσμου ότι κατά τον μήνα Δεκέμβριον 2017 θα λάβει χώραν η εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου. Ως γνωστόν,λόγω της γεωγραφικής διασποράς των μελών, η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί ταχυδρομικά. Παρακαλούνται τα μέλη να ανταποκριθούν άμεσα στην σχετική αλληλογρφία της Εκλογικής Επιτροπής, έτσι ώστε να ληφθούν εγκαίρως οι ψήφοι για την ταχεία εξαγωγή των αποτελεσμάτων που θα αναδείξουν το νέο Συμβούλιο

Απουσία Ελληνικών νησιών από σχολικούς χάρτες
Το άρθρο-είδηση που ακολουθεί φανερώνει τον βαθμό της κρίσης που διέρχεται η εθνική παδεία της Ελλάδος και πόσο απρόσεκτη είναι η φροντίδα μας να ενσταλλάξουμε πατριδογνωσία και αγάπη για την πατρίδα στα παιδιά μας. Αλλά οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών ας μην αποθαρρύνωνται: αν τους παραβλέπουν μερικοί αδιάφοροι γραφειοκράτες, θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι βρίσκονται, ιδιαίτερα στους δύσκολους σημερινούς καιρούς, στο κέντρο του ενδιαφέροντος και της αγάπης των πανελλήνων, εντός και εκτός της Ελλάδος. Το δικό τους ενδιαφέρον τελικά θα συνετίσει τους αδιάφορους «αρμοδίους».

ημερωτικό Ιστολόγιο με Βαρύτητα σε Θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας

Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΙνφογνώμων Πολιτικά

30/11/17
Ελληνικοί χάρτες χωρίς Γαύδο και Καστελόριζο σε σχολικά βιβλία

152i

Με δήλωσή του, που μας απέστειλε, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Καμμένος επισημαίνει κάτι για το οποίο εμείς στο www.greekteachers.gr έχουμε κάνει μεγάλο αγώνα : Την επαναφορά των ακριτικών νησιών μας στους χάρτες των σχολικών βιβλίων από τα οποία απουσιάζουν.

Διαβάστε το άρθρο μας : Είμαστε περήφανοι!! Το Καστελλόριζο σε όλους τους χάρτες της Ε΄Δημοτικού!

Διαβάστε τη σημερινή δήλωση του Αντιπροέδρου της Βουλής και τη δέσμευση του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου :

152h 152h

 

«Είναι αδιανόητο την ώρα που ζητάμε τη διόρθωση των σχολικών βιβλίων της Αλβανίας και των Σκοπίων προκειμένου να επανατυπωθούν χάρτες που εμφάνιζαν ελληνικές περιοχές ως κομμάτι των συνόρων τους με τα σύνορα τους να εκτείνονται μέχρι την Ήπειρο και την Πρέβεζα, εμείς οι ίδιοι να δίνουμε βιβλία σε μαθητές του δημοτικού που εμφανίζουν το χάρτη της Ελλάδας ελλιπή.

Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου ζητά να διορθωθεί ο χάρτης που εμφανίζει την Ελλάδα χωρίς τη Γαύδο και το Καστελλόριζο στο βιβλίο « Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή» της έκτης δημοτικού. Πρέπει να κινηθούμε άμεσα ώστε να σταματήσουμε να προσβάλλουμε τους Ακρίτες μας.

Και ενώ η απόφαση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση δεν μπορεί κάποιος να μην αναρωτηθεί πόσα χρόνια εμφανίζεται λάθος αυτός ο χάρτης στο βιβλίο.

Βούτυρο στο ψωμί των γειτόνων μας με αλυτρωτικές διαθέσεις που ονειρεύονται μεγάλη Αλβανία, Τσαμουριά, επέκταση των συνόρων τους και προσβάλλουν τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων ενώ εμείς δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα με τον πλέον τυπικό και ουσιαστικό τρόπο. Μέσα από τα σχολικά βιβλία που διδάσκονται τα παιδιά μας.

Είναι αυτονόητο ότι στηρίζω και επικροτώ την αξιέπαινη προσπάθεια του Υπουργού μας κ. Γαβρόγλου για την οποία του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και ευελπιστώ να μην υπάρχουν ανάλογοι χάρτες σε άλλα σχολικά βιβλία.»

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων – Βουλευτής Β’ Πειραιώς
greekteachers.gr/

HELLENIC LINK, Inc.
A NON PROFIT CULTURAL AND SCIENTIFIC ASSOCIATION
OF HELLENES AND PHILHELLENES INCORPORATED IN DELAWAREe
Suite No. 278, 38-11 Ditmars Blvd, Astoria, New York 11105
WebSite: http://www.helleniclink.org Email: info@helleniclink.org
Contact Telephone: (718) 217- 0430

Leave a Reply